سیاره‌ای فراخورشیدی با تركیب جوی عجیب، نظریه‌های شكل‌گیری سیاره‌ها را به چالش می‌كشد

جو عجیب یك سیاره‌ فراخورشیدی نوظهور باعث شده است تا ستاره‌شناس‌ها نظریه‌های اصلی شكل‌گیری سیاره‌ها را زیر سؤال ببرند.

سیاره‌ای فراخورشیدی با تركیب جوی عجیب، نظریه‌های شكل‌گیری سیاره‌ها را به چالش می‌كشدنجوم و فضاعلمیدوشنبه ۱۰ دی ۱۴۰۳ - ۱۳:۵۰مطالعه 3 دقیقهسارا ارجمندتبلیغاتمشاهده همه ویدئو‌هاتبلیغاتتبلیغاتجو عجیب یك سیاره‌ فراخورشیدی نوظهور باعث شده است تا ستاره‌شناس‌ها نظریه‌های اصلی شكل‌گیری سیاره‌ها را زیر سؤال ببرند .

تبلیغاتبراساس پژوهشی جدید، بهترین نظریه‌های دانشمندان درباره‌ی چگونگی شكل‌گیری سیاره‌ها ممكن است اشتباه باشند. اخترشناس‌ها با بررسی یك سیاره فراخورشیدی در حال شكل‌گیری متوجه شدند كه تركیب شیمیایی این سیاره به‌طور كامل با دیسك چرخان گاز و غباری كه از آن شكل گرفته است، مطابقت ندارد .

محققان می‌گویند این یافته مدل‌های استاندارد شكل‌گیری سیاره را به چالش می‌كشد و نشان می‌دهد كه آن‌ها ممكن است بیش از حد ساده باشند.سیاره‌ی جوان مورد بحث به نام PDS 70b، تقریبا سه برابر سیاره مشتری است و در فاصله ۴۰۰ سال نوری از زمین در صورت فلكی قنطورس قرار دارد .

این سیاره در یكی از معدود منظومه‌های سیاره‌ای دوتایی شناخته‌شده قرار دارد كه در آن سیاره‌ها هنوز در حال ادغام هستند؛ درنتیجه محیط ارزشمندی برای ستاره‌شناس‌ها محسوب می‌شود تا ارتباط بین سیاره‌های نوزاد و دیسك تولد آن‌ها را بررسی كنند .

سیاره PDS 70b در فاصله‌ای مشابه با اورانوس نسبت به خورشید، به دور ستاره‌ی میزبان خود می‌چرخد و براساس مشاهدات قبلی، پس از انباشت جرم به مدت تقریبا ۵ میلیون سال، ممكن است نزدیك به پایان دوران نوزادی خود باشد .

یك سیاره‌ی فراخورشیدی دوردست و نوظهور به نام PDS 70b می‌تواند دانش رایج درباره‌ی چگونگی شكل‌گیری سیاره‌ها را زیر سؤال ببرددر ماه مه، اخترشناس‌ها با استفاده از تلسكوپ كك ۲ هاوایی، تركیب شیمیایی PDS 70b و به طور خاص فراوانی مونوكسید كربن و آب را در این سیاره بررسی كردند .

پژوهشگرها سپس این اطلاعات را برای استنباط مقدار كربن و اكسیژن موجود در جو سیاره به‌كار بردند؛ دو عنصر رایج پس از هیدروژن و هلیوم در جهان ما كه می‌توانند از آثار كلیدی شكل‌گیری سیاره باشند.محققان با مقایسه‌ی مشاهدات با داده‌های آرشیوی از گازهای موجود در دیسك پیش‌سیاره‌ای منظومه، دریافتند كه جو سیاره بسیار كمتر از حد انتظار، حاوی كربن و اكسیژن است .

آن‌ها یافته‌های خود را در مقاله‌ای كه ۱۸ دسامبر در مجله‌ی اخترفیزیك منتشر شد، شرح دادند. چی چون شو، اخترفیزیكدان دانشگاه نورث وسترن ایلینوی در بیانیه‌ای گفت:یافته‌ی به‌دست‌آمده اندكی تعجب‌آور بود و نشان می‌دهد كه تصویر پذیرفته‌شده‌ی ما از شكل‌گیری سیاره‌ها بسیار ساده است .

كپی لینكظهور گیج‌كننده سیاره‌هادانشمندان بر این باورند كه سیاره‌ها از جمله جهان‌های منظومه شمسی زمانی تشكیل می‌شوند كه ذرات موجود در دیسك پیش‌سیاره‌ای با یكدیگر برخورد كنند و به هم بچسبند و در نهایت اجسام بزرگ‌تری را از طریق برافزایش بسازند .

اگر این فرآیند جهانی باشد، سیاره‌ها باید تركیب‌های شیمیایی مشابهی با دیسك خود داشته باشند.پژوهشگرها دو سناریو را پیشنهاد می‌كنند كه می‌توانند اختلاف مشاهده‌ها را توضیح دهند. در سناریوی اول، سیاره‌ی PDS 70b ممكن است بیشتر كربن و اكسیژن خود را نه به صورت مستقیم از گاز موجود در دیسك‌ پیش‌سیاره‌ای، بلكه از مواد جامد مانند یخ و غبار كه حاوی كربن و اكسیژن به دام‌افتاده هستند، جذب كند .

مشاهده‌های اخیر تلسكوپ فضایی جیمز وب از دیگر منظومه‌های سیاره‌ای نشان می‌دهند این فرآیند محتمل است و می‌تواند بر تركیب شیمیایی سیاره‌های نوظهور تأثیر بگذارد. جیسون وانگ، استادیار فیزیك و نجوم دانشگاه نورث وسترن و یكی از مؤلفان پژوهش می‌گوید:اگر PDS 70b مسیر یكسانی را دنبال می‌كرد، یخ و غبار پیش از وارد شدن به سیاره تبخیر می‌شدند؛ بنابراین شاید این یافته دلیلی بر این است كه نمی‌توانیم صرفا گاز را با گاز مقایسه كنیم زیرا مؤلفه‌های جامد ممكن است تفاوت زیادی در نسبت كربن به اكسیژن ایجاد كنند .

بیشتر بخوانید:سیاره فراخورشیدی WASP-69 b دمی دنباله‌دارمانند به طول ۴۴ زمین دارد5 روز پیشمطالعه '3تحول انقلابی در سیاره‌شناسی؛ دانشمندان در مدل شكل‌گیری سیاره‌ها بازنگری می‌كنند27 تیر 01مطالعه '14از سویی دیگر، همان‌طور كه مدل‌های دیگر شكل‌گیری سیاره پیش‌بینی می‌كنند، احتمالا دیسك پیش‌سیاره‌ای تقریبا به تازگی از كربن پر شده است .

به گفته پژوهشگرها، داده‌های موجود درباره این منظوه سیاره‌ای برای تفكیك این دو احتمال كافی نیستند، اما مشاهدات آینده از سیاره‌ی دوم به نام PDS 70c می‌توانند دیدگاه‌های لازم را برای مدلسازی دقیق‌تر این منظومه فراهم كنند .

شو می‌گوید:با بررسی دو سیاره می‌توانیم به درك بهتری از تاریخچه‌ی شكل‌گیری كل منظومه برسیم؛ اما این فقط یك منظومه است. به‌صورت ایده‌آل باید تعداد بیشتری از آن‌ها را شناسایی كنیم تا فرآیند شكل‌گیری سیاره‌ها را بهتر درك كنیم .

منبع : https://www.zoomit.ir/space/431922-surprising-discovery-alien-planet/

مجله فن آوری

 
دیوار بزرگ خورشیدی: چین درصدد تبدیل بیابان به بزرگ‌ترین مزرعه خورشیدی جهان است
1403/10/13
نرم‌افزار Good Lock سامسونگ با آپدیت One UI 7 بازطراحی می‌شود
1403/10/13
گرافیك لپ‌تاپی RTX 5060 با اختلاف ۳۰ درصدی نسبت‌به RTX 4060 رؤیت شد
1403/10/13
وب‌سایت رسمی پوكو تعطیل شد
1403/10/13
مدل «مرد آهنی» پوكو X7 پرو در راه است!
1403/10/13
كنفرانس تویوتا در CES 2025 را چگونه تماشا كنیم؟
1403/10/13
ریلمی ۱۴ پرو پلاس با دوربین‌های باكیفیت عرضه می‌شود
1403/10/13
اولین مانیتور هوشمند اولد سامسونگ از راه رسید
1403/10/13
سامسونگ می‌خواهد به رهبر بی‌چون‌و‌چرای هوش مصنوعی تبدیل شود
1403/10/13
خانواده پرتعداد گوشی‌های سری Vivo Y200، شلوغ‌تر شد
1403/10/13
مانیتورهای اولد جدید سامسونگ نرخ نوسازی حداكثر ۵۰۰ هرتز دارند!
1403/10/13
گوشی بعدی هواوی در ۴ رنگ چشم‌نواز به‌نمایش درآمد
1403/10/13
مدل 4G ردمی نوت ۱۴ شیائومی وارد گیك‌بنچ شد و حالا مشخصات كلیدی‌اش را می‌دانیم
1403/10/13
مانیتور جدید ViewFinity S8 سامسونگ، پنل ۳۷ اینچی دارد
1403/10/13
تشدید رقابت به نفع مردم؛ آیفون‌های اپل در چین تخفیف خوردند
1403/10/13
مدل اروپایی آنر X9c با نامی متفاوت از راه رسید؛ گوشی ارزشمند چینی
1403/10/13
بعدیانتها


با توجه به نیاز همیشگی شهروندان به اطلاعات و تلفن های تجاری و دولتی اقدام به تولید و راه اندازی سامانه 118 نوین بعنوان بزرگترین پایگاه اطلاعات مشاغل در کشور نمودیم .هدف ما در دسترس قرار دادن اطلاعات و مشخصات مریوط به مشاغل خصوصی و دولتی به عموم شهروندان و کاربران می باشد.


مشهد میدان راهنمایی روبروی دستغیب 3 پلاک 18
تلفن : 38472159 - 051 (10 خط)
ایمیل : info@118ovin.com