مسدودسازی پلتفرمهای رمزارزی شریان مالی یك صنعت را قطع كرده است
فعالان حوزه رمزارز با انتقاد از سیاستهای محدودكننده بانك مركزی خواستار ارائه توضیح شفاف از سوی این نهاد و تعامل شفاف با كسبوكارها شدند.
مسدودسازی پلتفرمهای رمزارزی شریان مالی یك صنعت را قطع كرده استفناوری ایرانكسب و كارارز دیجیتالدوشنبه ۱۰ دی ۱۴۰۳ - ۱۸:۰۹مطالعه 7 دقیقههانیه كلهرتبلیغاتمشاهده همه ویدئوهاتبلیغاتتبلیغاتفعالان حوزه رمزارز با انتقاد از سیاستهای محدودكننده بانك مركزی خواستار ارائه توضیح شفاف از سوی این نهاد و تعامل شفاف با كسبوكارها شدند .
تبلیغاتنشست خبری «سكوهای تبادل رمزارز پیرو مسدودی خدمات پرداخت» از سوی انجمن تجارت الكترونیك تهران و اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی با حضور فعالان این حوزه امروز، دهم دی ماه، برگزار شد.مسدودیتی كه از ظهر پنجشنبه، ۶ دی ماه، روی درگاههای پلتفرمهای رمزارزی ایجاد شده تا امروز به مدت چهار روز تداوم پیدا كرده است .
هرچند پیش از این هم محدودیتهایی برای كسبوكارهای فعال در این حوزه پیش آمده بود اما گستردگی این مسدودسازی بسیار بیشتر از موارد قبلی است. در محدودیتهای پیشین جریان ورود پول به پلتفرمها باز میماند و فقط روی عملیات تسویه محدودیتهایی ایجاد میشد و به همین دلیل، تعادل بازار به هم نمیخورد .
محدودیت فعلی اما هم گستردهتر است و هم طولانیتر؛ به همین دلیل آسیب آن بیشتر است.این موضوع باعث شده فعالان این حوزه اعتراض شدیدتری به این تصمیمات داشته باشند و علاوه بر بیانیههایی كه منتشر كردهاند، حالا در یك نشست خبری با پرداختن به پیامدهای منفی این اقدام درخواست فوری باز شدن درگاه كسبوكارها را داشته باشند و از بانك مركزی، كه تاكنون هیچ پاسخی به آنها نداده است، خواستار ارائه توضیح باشند .
بیشتر بخوانیداعتراض انجمن فینتك ایران: اقدامات بانك مركزی؛ تهدیدی جدی برای اقتصاد دیجیتال و حقوق میلیونها كاربر ایرانی3 روز پیشمطالعه '2بیانیه بیش از ۵۰ كسبوكار حوزه رمزارز در خصوص اقدامات مخرب بانك مركزی3 روز پیشمطالعه '2محمدمهدی شریعتمدار، مدیرعامل جیبیت، در این نشست توضیح داد كه در حال حاضر چهار روز است كسبوكارهای اكوسیستمی با مسدودی مواجه شدهاند كه بزرگتر از سایر اكوسیستمهای مالی است و بیش از ۱۵ میلیون كاربر احراز هویتشده دارد كه تا امروز هم هیچ كاربری از خدماتشان شكایت و نارضایتی نداشته است .
شریعتمدار در ادامه با اشاره به اتهاماتی مثل پولشویی كه در روزهای اخیر به این كسبوكارها زده شده، به شفافیت موجود در پلتفرمهای رمزارزی اشاره كرده و میگوید:پلتفرمهای رمزارزی در یك سال گذشته ۲۰ هزار استعلام قضایی را پاسخ دادهاند .
امكان رهگیری جابهجایی پول در این پلتفرمها وجود داشته و بنابراین، امكان كنترل معاملات وجود داشته و دارد.- محمدمهدی شریعتمدار، مدیرعامل جیبیتمدیرعامل جیبیت در ادامه اضافه كرد: «كمك به تنظیمگری وظیفه بخش خصوصی نیست اما در اكوسیستم رمزارزی به نحو اكمل تلاش برای تنظیمگری انجام شده كه البته تا امروز با رگولاتور به نتیجهای نرسیدهایم .
»او با اشاره به تكرار رویههای مسدودساز بانك مركزی میگوید محدودیت اعمالشده اخیر اقدامی سلبی علیه یك صنعت است: «در سه ماه گذشته یك مرتبه برخی درگاهها بسته شد اما این بار بهصورت كامل درگاه یك صنعت مسدود شده است و هیچكس نمیتواند تراكنشی انجام دهد .
این اقدام علیه یك شركت نیست اقدام علیه یك صنعت است چراكه با این مسدودسازی مهمترین شریان مالی یك سیستم است كه متوقف شده است.»از این دولت انتظار نداشتیم كه بدون ذكر دلیل كنشی به این تندی انجام دهدنیما قاضی، رئیس انجمن تجارت الكترونیك تهران، نیز در این نشست از عملكرد دولت چهاردهم در ایجاد این محدودیت انتقاد كرد:تعجب میكنم كه چرا این روش عوض نمیشود؛ همیشه وقتی نمیدانیم با یك موضوع چه كار كنیم اول نابودش میكنیم بعد تصمیم میگیریم كه با آن چه كنیم .
انتظار ما از این دولت این نبود كه بدون ارائه دلیل یا راهبرد و جایگزین كنشی به این تندی انجام شود و حسابها مسدود شود. بخشی از دولت مسئولیت خود در تنظیمگری را انجام نداده و حالا هم محدودیتی را اعمال كرده كه در هیچ قانونی اجازه انجام آن داده نشده است .
- نیما قاضی، رئیس انجمن تجارت الكترونیك تهرانرئیس انجمن تجارت الكترونیك در ادامه به تبعات چنین تصمیماتی پرداخته و میگوید: «در اثر این تصمیمات ناگهانی بازارهای سیاه و غیررسمی شكل گرفته است. بستن درگاههای رسمی باعث میشود این بازار و مبادلات غیررسمی تقویت شوند .
او هم مانند سایر فعالان حاضر در این نشست میگوید كه «این درگاهها باید هرچه سریعتر باز شوند و دولت هم دلیل خود برای این تصمیم را توضیح بدهد و چراغ راهی روشن شود تا ما بدانیم در آینده باید چه كاری انجام بدهیم .
»بانك مركزی باید در تعامل با كسبوكارها شفافیت داشته باشدمهدی فاطمیان، رئیس انجمن فینتك، با اشاره به اتفاقات گذشته حوزه رمزارز میگوید: «از چند سال قبل اتفاقاتی آغاز شد و صرافیهای رمزارز متهم شدند كه نرخ دلار را بالا میبرند .
همان زمان ما در انجمن پیشنهاد دادیم كه اگر صرافیها دارند چنین كاری میكنند پس اجازه دهند كه شركتهای صادراتی ارز را از طریق این صرافیها تامین كنند تا نرخ ارز كنترل شود. بعد از این پیشنهاد اتهام پولشویی به صرافیها زده شد .
»فاطمیان اشاره میكند كه بانك مركزی هیچ توضیح و پاسخ رسمی برای این اقدام خود ارائه نكرده و فقط در گفتههای شفاهی و غیررسمی اعلام كرده است كه «بالا رفتن نرخ ارز دلیل مسدودسازی اخیر بوده است.این در حالی است كه تعداد فعالان این حوزه از ۳۰۰ كسبوكار عبور كرده و ما معتقدیم كه باید اطلاعرسانی انجام میشد .
میتوانستند با ما تعامل كنند و از ما بخواهند به كنترل و حل موضوع كمك كنیم.» او در ادامه افزود:وقتی مسدودسازی رخ میدهد ما به دنبال توضیح هستیم تا دلیل این اتفاق را بدانیم و بفهمیم با چه چیزی مواجه هستیم .
باید شفافیت در تعامل اتفاق بیفتد. نه این كه با این مسدودسازیها فعالان و كسبوكارها را به این نتیجه برسانیم كه اینجا جای كار كردن نیست. پیشنهادمان این است كه با برخی راهكارها و تبادل بعضی دادهها بتوانیم با تعامل چالشها را رفع كنیم .
- مهدی فاطمیان، رئیس انجمن فینتكهانیه كلهرمدیرعامل تترلند: با رویههای بانك مركزی و حاكمیت امیدی به پیشرفت اقتصاد دیجیتال نیستمطالعه '5كپی لینكاین مسدودیتها باعث تضییع حقوق مردم میشودعباس آشتیانی، رئیس كمیسیون رمزارز و بلاكچین نصر تهران، نیز در این نشست عدم تعیین ملاك سنجش مشخص برای ارزیابی كسبوكارها را یكی از نقصهای تنظیمگری در حوزه رمزارز دانسته و میگوید:وقتی متر و معیار مشخصی برای سنجش از طرف تنظیمگران بخشی وجود ندارد ما نمیتوانیم عملكرد فعالان را هم بهدرستی بسنجیم .
تاكنون هیچیك از تنظیمگران در مورد نقاط ضعف یا قدرت رمزارزها گزارشی ارائه نكردهاند. چرا به جای این كه دغدغه را حل كنند، با اقدامات و تصمیمات ناگهانی با مساله مواجه میشوند؟ این در تعارض با ماده ۲۴ و ۳۰ آییننامه بهبود محیط كسبوكار است .
- عباس آشتیانی، رئیس كمیسیون رمزارز و بلاكچین نصر تهرانبه گفته او، تنظیمگر بخشی باید راهكارهای عملی را از كسبوكار بخواهد تا بتوانند مشكل را با تعامل باهم حل كنند. آشتیانی در ادامه اضافه میكند: «با مسدودسازی نیاز مردم از بین نمیرود فقط از مبادیای تامین میشود كه امكان تضییع حقوق مردم میشود .
این موضوع باعث افزایش پروندههای قضایی میشود و با وجود یك فضای زیرزمینی و غیررسمی امكان پیگیری تخلفات هم وجود نخواهد داشت.»آشتیانی معتقد است كه اكنون وقت آن رسیده كه بانك مركزی و وزارت اقتصاد برای مذاكره با هدف رسیدن به راهكار با كسبوكارها تعامل كنند «در غیر این صورت همه چیز از بین میرود و دیگر حوزهای وجود نخواهد داشت كه بخواهیم برایش تصمیمگیری و سیاستگذاری كنیم .
اعتماد كاربران در حال مخدوش شدن است و اعتماد اگر از دست برود بازگشتپذیر و جبرانپذیر نیست.»بانك مركزی با گفتوگو با بخش خصوصی میتواند نگرانیهایش را رفع كندمازیار نوربخش، رئیس كمیسیون تحول، نوآوری و بهرهوری اتاق بازرگانی تهران، نیز ابتدا به دلیل مسدودسازی اعمالشده از سوی بانك مركزی اشاره كرده و میگوید:پیگیریها نشان میدهد كه دغدغه بانك مركزی فعلا فقط بحث كنترل نرخ ارز است .
ظاهرا بانك مركزی كنترل اسكناس را در این سالها یاد گرفته و سعی میكند قیمتها از یك حدی بالاتر نرود. اما چون روی تتر كنترل ندارد یك تا دو هزار تومان از افزایش قیمت ارز را ناشی از مبادلات تتر میدانند.- مازیار نوربخش، رئیس كمیسیون تحول، نوآوری و بهرهوری اتاق بازرگانی تهراناین عضو اتاق بازرگانی تهران هم مثل دیگران اعتقاد دارد كه یكی از اشكالات بانك مركزی تعامل نكردن با كسبوكارهای بخش خصوصی است: «مسئولان بانك مركزی به گفتوگو نمینشینند .
اگر گفتوگو كنیم فعالان حوزه هم میتوانند برای نگرانیهای آنها راهحل ارائه كنند و دغدغهها را حل كنند.»كسب وكارهای رمزارزی سالها با خودتنظیمگری بدون مشكل فعالیت كردهاندرضا قربانی، نائب رئیس كمیسیون نوآوری اتاق بازرگانی، نیز در این نشست به فعالیت موثر كسبوكارهای رمزارزی اشاره كرد و گفت: «این كسبوكارها از زمانی كه تعداد كاربران این حوزه ۳، ۴ هزار كاربر بود ارائه سرویس میكردند و امروز تعداد این كاربران به چند میلیون رسیده است .
در این شرایط اگر این پلتفرمها نباشند این كاربران نیازشان را از خارج از كشور یا بازارهای زیرزمینی تامین خواهند كرد.»قربانی معتقد است كه اگر برای حاكمیت نگرانیهایی مثل پولشویی، خالیفروشی و… وجود داشته هم با خودتنظیمگری كسبوكارها در تمام این سالها شاهد كمترین مشكلات در این صنعت بودهایم .
نائب رئیس كمیسیون نوآوری اتاق بازرگانی در توضیح تبعات اعمال محدودیت نیز میگوید: «همواره سختترین احراز هویت در صرافیهای رمزارز وجود داشته اما حالا با بسته شدن صرافیها مردم به بازارهای زیرزمینی هدایت شدهاند و در پلتفرم دیوار بدون احراز هویت تتر خرید و فروش میكنند كه بسیار خطرناك است .
»این اتفاق به همه ثابت كرد كه نرخ تتر تاثیری بر نرخ ارز نداردامیرحسین راد، مدیرعامل نوبیتكس، نیز در این نشست اعلام كرد: «با این اتفاق یك بار دیگر به همه ثابت شد كه نرخ تتر تاثیری بر نرخ بازار آزاد دلار ندارد .
نرخ تتر الان ۵،۴ هزار تومان پایینتر از دلار بازار آزاد است. این بازار بسیار كوچكتر از بازار ارز است و نمیتواند اثرگذاری بر آن بازار داشته باشد. حداقل نتیجه مثبت این اتفاق ناگوار این بود كه این عدم تاثیرگذاری مشخص شد .
»به گفته او، شاید از نگاه تصمیمگیران این اقدام برای حل مشكل كمككننده باشد اما در بلندمدت آسیب جدی به یك اكوسیستم میرساند. مدیرعامل نوبیتكس در ادامه اضافه میكند: «آسیب به بخش خصوصی فقط آسیب به كسبوكار نیست بلكه به خود دولت و حاكمیت هم آسیب خواهد زد چون این بخش میتواند به حل مسائل كلان كشور كمك كند .
»كپی لینكشریان اصلی كسبوكارها را دوباره متصل كنیدامیرحسین مردانی، مدیرعامل بیتپین، نیز با بیان این كه این اتفاق یك صنعت با بیش از ۳۰۰ كسبوكار را تحت تاثیر قرار داده، میگوید:حكمرانی درست این است كه با این كسبوكارها تعامل رسمی صورت بگیرد و وقتی میخواهند تصمیمی بگیرند مشورت كنند و بخواهند كه صنعت هم اگر راهكاری دارد ارائه كند .
با تعامل كردن كسبوكارها هم در تصمیمهایی كه حاكمیت میگیرد همراه شده و این تصمیمات اثربخشتر میشود.- امیرحسین مردانی، مدیرعامل بیتپینمردانی در ادامه نیز اضافه میكند: «چهار روز است یك صنعت تعطیل شده و حداقل انتظار ما این است كه این اتفاق و تبعاتش را به رسمیت بشناسند و متوجه این باشند كه چنین اقداماتی باعث ناامیدی میشود .
اولین نكتهای كه به دنبال آن میآید فكر كردن نیروی انسانی و كسبوكارها به مهاجرت است. مطالبه ما این است كه شریان اصلی كسبوكارها مجدد وصل شود.»امین كلاهدوزان، رئیس مركز توسعه تجارت الكترونیكی، نیز در این نشست از پیگیری این موضوع توسط مركز تتا خبر داد: «تعیین تكلیف نكردن آسیبزا است و باید زودتر اتفاق بیفتد .
ما به جد پیگیر این موضوع هستیم و امیدواریم تا یكی دو هفته آینده گام مثبت روبهجلویی در حوزه تنظیمگری رمزارزها داشته باشیم.»كلاهدوزان هم اعتقاد دارد كه باید مفاهمهای بین حاكمیت و بخش خصوصی ایجاد شود و این مساله مستلزم آن است كه بانك مركزی از سكوت خارج شده و با یك موضعگیری رسمی دلیل این تصمیم و بسته ماندن درگاهها را اعلام كنند .
منبع : https://www.zoomit.ir/tech-iran/432026-influences-of-blocking-cryptocurrency-exchange-platforms/