انجمن بلاكچین: رمزارزها نمیتوانند عامل موثری در تغییرات نرخ ارزها باشند
پژوهشهای انجمن بلاكچین نشان میدهد رمزارزها سهم ناچیزی در بازار ارز ایران دارند و تغییرات نرخ ارز بیشتر به عوامل كلان اقتصادی مرتبط است.
انجمن بلاكچین: رمزارزها نمیتوانند عامل موثری در تغییرات نرخ ارزها باشندفناوری ایراندوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۸:۱۵مطالعه 4 دقیقهدلارام سلطانیانتبلیغاتمشاهده همه ویدئوهاتبلیغاتتبلیغاتپژوهشهای انجمن بلاكچین نشان میدهد رمزارزها سهم ناچیزی در بازار ارز ایران دارند و تغییرات نرخ ارز بیشتر به عوامل كلان اقتصادی مرتبط است .
تبلیغاتانجمن بلاكچین پژوهشی درخصوص تأثیر رمزارزها بر نرخ ارز در ایران و مقایسه آن با تجربیات جهانی انجام داده است. این پژوهش با هدف تحلیل علمی، چهارچوبی برای بررسی این موضوع ارائه داده و تلاش كرده است تا نقش رمزارزها در اقتصاد كشور را بررسی كند .
بخش اول پژوهش به مفهوم رمزارزها و جایگاه آنها در اقتصاد جهانی میپردازد. در این بخش كل حجم معاملات رمزارزها تنها ۰/۴ درصد از معاملات ارزی جهانی ارزیابی شده و «غیرمتمركزبودن»، «شفافیت و امنیت» و «سهولت انتقال بینالمللی» بهعنوان ویژگیهای اصلی این ارزها آورده شده است .
با مقایسه سیاستگذاریهای مرتبط با رمزارز در كشورهای مختلف، در ادامه این بخش آورده شده است: «سیاستگذاریهای مرتبط با رمزارزها در كشورهای مختلف جهان بهشدت متنوع و وابسته به اهداف اقتصادی و دیدگاه های تنظیمگران مالی است .
در برخی از كشورها مانند ژاپن و امارات متحده عربی، رویكردهای تنظیمگری شفاف و حمایتكننده اتخاذ شده است كه موجب جذب سرمایهگذرایهای بینالمللی و رشد بازار رمزارزها شده است.»در مقابل این كشورها، چین و هند بهعنوان مثالی برای كشورهایی با رویكرد محدودكننده و ممنوعیت كامل آورده شدهاند و نتیجه آن «كاهش فعالیتهای داخلی و مهاجرت سرمایهگذاران به بازارهای خارجی» عنوان شده است .
انجمن بلاكچین باور دارد بررسی این سیاستها میتواند به كشورهای دیگر ازجمله ایران در راستای تدوین سیاستهای هوشمندانه و متوازن كمك كند.در ادامه این پژوهش درباره وضعیت ایران آمده است: «در ایران با وجود محدودیتها در معاملات رمزارزها، تأثیر این ابزارها بر نرخ ارز ناچیز بوده و تغییرات عمدتاً به عوامل كلان اقتصادی نظیر تورم و تحریمها وابسته است .
»به گفته انجمن بلاكچین، تحلیل دادههای جهانی نشان میدهد كه جریانهای برونمرزی رمزارزها میتوانند ابزارهای مفیدی برای جذب سرمایه و مدیریت ذخایر ارزی باشند؛ بهویژه برای كشورهایی كه با تحریمهای اقتصادی یا مشكلات مشابه مواجه هستند .
اعضای این انجمن معتقدند كه توسعه زیرساختهای نظارتی و ایجاد تعادل بین نظارت و آزادی عمل صرافیها از الزامات بهرهبرداری از فرصتهای رمزارزها است.بخش دوم گزارش به تحلیل حجم معاملات رمزارزها و تأثیر آن بر نرخ ارز اختصاص دارد .
در این بخش، حجم معاملات رمزارزها در ایران كمتر از میانگین جهانی برآورد شده و براساس دادههای صرافیها، كمتر از ۵ میلیارد دلار در سال بوده است. این در حالی است كه به نظر میرسد حجم معاملات ارزی كل ایران، ۳۰۰ میلیارد دلار در سال بوده است .
در بخش سوم گزارش انجمن بلاكچین، عوامل كلان مؤثر بر نرخ ارز در ایران و جهان بررسی شدهاند. تراز تجاری، نرخ بهره، تورم، سیاستهای پولی و مالی و تحولات ژئوپلیتیكی، مهمترین عوامل تأثیرگذار بر نرخ ارز در جهان هستند كه در ایران تحریمهای اقتصادی و محدودیت در دسترسی به سیستمهای مالی جهانی به این عوامل اضافه میشود .
طبق این گزارش، تحریمها نقش اصلی را در محدودیت دسترسی ایران به منابع ارز خارجی ایفا میكنند و تأثیر بسزایی بر نرخ ارز میگذارند. علاوهبر این تورم هم یكی از عوامل مهم كاهش ارزش پول ملی عنوان شده و نرخ تورم ۴۰ درصدی در سال ۲۰۲۴، ازجمله عوامل كاهش قدرت خرید مردم و افزایش تقاضا برای ارزهای خارجی عنوان شده است .
دادههای گزارش انجمن بلاكچین نشان میدهد كه افزایش حجم نقدینگی داخلی نیز فشار زیادی بر نرخ ارز وارد كرده و باعث شده است تا تقاضا برای ارز خارجی بهعنوان ابزار حفظ ارزش افزایش چشمگیری پیدا كند.انجمن بلاكچین پساز ذكر این مثالها، تأثیر رمزارزها در بازار ارز را «ناچیز» دانسته و اضافه كرده است كه رمزارزها نمیتوانند عامل مؤثری بر تغییرات نرخ ارزها باشند .
در ادامه این پژوهش، چند مقاله درباره تأثیر رمزارزها بر نرخ ارز آورده شده و انجمن بلاكچین با بررسی آنها نتیجه گرفته است كه دلیل قانعكنندهای درباره تأثیر مستقیم رمزارزها بر نرخ ارزهای ملی وجود ندارد .
كپی لینكتنظیمگری هوشمند در حوزه صرافیهای رمزارز تأثیر عمیقی بر امنیت سرمایه كاربران میگذاردپژوهش انجمن بلاكچین نشان میدهد كه تنظیمگری هوشمند در حوزه صرافیهای رمزارز میتواند تأثیرات عمیقی بر عملكرد این پلتفرمها و امنیت سرمایه كاربران بگذارد .
به باور این انجمن، قوانین شفاف و نظارت كارآمد اعتماد عمومی به این صرافیها را افزایش میدهد و از تخلفات مالی مانند كلاهبرداری و در نتیجه آن، از بحرانهای مالی ناشی از ضعف نظارت جلوگیری میكند.انجمن بلاكچین باور دارد كه سیاستهای محدودكننده میتواند بر جذب سرمایه و كاربران و نوآوری تأثیرگذار باشد .
براساس یافتههای پژوهشهای این انجمن، تنظیمگری بیشازحد موجب شناسایی آسانتر صرافیهای داخلی با توجه به موقعیت ایران در تحریمها میشود و این موضوع خطر ازدسترفتن سرمایه را دو چندان میكند.در ادامه، این پژوهش پیشنهاد داده است تا بانك مركزی نظارت خود را بهگونهای تنظیم كند كه از سوءاستفادههای مالی جلوگیری شود، بدون اینكه خلاقیت و نوآوری را محدود كند .
علاوهبر این با حمایت از استارتآپها و آموزش و آگاهیبخشی و تشویق به خودتنظیمی صرافیها، به شفافیت و امنیت بازار كمك میكند.تنظیم قوانین شفاف برای حمایت از رمزارزها و ایجاد پلتفرمهای امن برای معاملات رمزارزی و توسعه بلاكچین داخلی، مدلهای پیشنهادی نتیجهبخش برای ایران از دیدگاه انجمن بلاكچین است .
به باور این انجمن، سیاستهای غلط و ایجاد محدودیت به ازدستدادن فرصت ورود ارز به كشور منجر میشود و افزایش نارضایتی سرمایهگذاران و كاربران را بههمراه دارد.در ادامه این پژوهش، تأثیر تتر بر قیمت ارز بررسی شده است و با ارائه آمارهای جهانی و مقایسه وضعیت كشورهای مختلف، انجمن بلاكچین نتیجه گرفته است كه درصورت نظارت مناسب، تتر میتواند به ورود ارز كمك كند و خطرات خروج ارز را كاهش دهد .
یافتههای این پژوهش نشان میدهد كه رمزارزها سهم ناچیزی در بازار ارز جهانی و ایران دارند و تغییرات نرخ ارز در ایران بیشتر به عوامل كلان اقتصادی مرتبط هستند. براساس آمارهای اعلامشده بانك مركزی، تراكنش ماهانه رمزارز در كشور حدود ۳۵ هزار میلیارد تومان (معادل ۶ میلیارد دلار) در سال است و كل ورودی درگاههای پرداخت صرافیهای ارز دیجیتال در بدترین حالت، كمتر از ۵ درصد مبادلات روزانه دلار بر اساس دادههای رسمی بانك مركزی میشود .
در پایان و در نتیجهگیری پژوهش انجمن بلاكچین آورده شده است: «شواهد نشان میدهد قیمت تتر بیشتر از نرخ ارز تأثیر میپذیرد تا اینكه بر آن تأثیر بگذارد. به عبارت دیگر، تغییرات در نرخ دلار آمریكا در بازار ایران بهطور مستقیم بر قیمت تتر تأثیر میگذارد و تتر بهعنوان ابزار مالی، نرخ ارز را بهصورت لحظهای برای افراد آشكار میكند .
منبع : https://www.zoomit.ir/tech-iran/433320-blockchain-community-statement/